Amics i amigues d’Euskal Herria, ara també Ítaca

Amics i amigues d’Euskal Herria (AiAEH) va nàixer ja fa uns 10 anys, de la mà d’un grup de catalans i catalanes solidàries i compromeses amb les lluites del moviment popular a Euskal Herria.  Neix, amb una vocació internacionalista d’anada i tornada, neix amb la vocació d’explicar als Països Catalans les lluites del poble basc, i denunciar la repressió política i també militar-policial a la que s’enfronten aquelles persones que prenen el compromís per una Euskal Herria lliure, en una Euskal Herria on la seva gent sigui també lliure de construir un futur de justícia social. Neix també amb vocació d’aprendre del procés d’alliberament nacional i social que a les 7 herrialdes es du a terme, per aplicar-ho si fa falta a casa nostra. I neix també per a explicar a Euskal Herria que un poble germà, lluita al seu costat contra els mateixos enemics, els estats Espanyol i Francès i les estructures de poder a Europa i al Món que malden per dificultar-nos el nostre procés d’alliberament.

Però d’aquest naixement, com ja hem dit, fa ja uns quants anys, han canviat moltes coses a Euskal Herria i com no, també als Països Catalans. D’una banda gran part de la solidaritat que en aquelles dates exercíem anaven molt concretades a denunciar il·legalitzacions, tortures, detencions, tancaments de mitjans de comunicació, operacions policials contra militants polítics en les diferents expressions de lluita que té el conflicte. Avui seguim denunciant judicis, amenaces, dispersió, aïllament, desatenció mèdica als presoners polítics bascos, però també hem de saber acompanyar noves iniciatives que sorgeixen de les classes populars ja sigui per denunciar la repressió o per a construir un futur de llibertat.
D’altra banda, als Països Catalans també han canviat coses, i per a nosaltres una de les més importants és el naixement d’ITACA, organització internacionalista dels Països Catalans. Una oportunitat per a estructurar des de casa nostra un discurs internacionalista integral, no només amb vincles amb els pobles en lluita, sinó també amb un discurs i una pràctica àdhuc amb la conjuntura de cada moment, pel que fa a la lluita de classes. Així serà feina d’ITACA també denunciar aquelles situacions, legislacions, tractats, transnacionals, organismes de l’àmbit internacional que des del nostre punt de vista treballen contra els interessos dels pobles oprimits i les seves classes treballadores.
És per aquest motiu que desprès d’un període d’impàs, hem decidit, integrar Amics i Amigues d’Euskal Herria, a l’estructura d’ITACA. Una decisió que prenem per tal de poder consolidar la doble feina d’anada i tornada que ens vam marcar. Així, millorar la nostra xarxa dins els Països Catalans per a poder explicar a casa nostra allò que passa a Euskal Herria, i d’altra banda compartir els anàlisis i experiències del poble basc, no només amb aquells que ja formàvem part del col·lectiu, sinó amb la resta de militants de l’esquerra independentista que fan una feina internacionalista.

Amics i amigues no es dissol, simplement ens reconstruïm per a seguir creixent com a internacionalistes.

Des d’avui, Amics i amigues d’Euskal Herria i ITACA treballarem perquè en la seva lluita d’alliberament nacional i social, Euskal Herria no camini sola.